Leer de geschiedenis en de leden van de band kennen!

Over Skeftum

In 2015 zag Skeftum voor het eerst het nachtlicht toen Chris en Sjaak, die er dan al enkele muzikale jaren op hebben zitten, een paar andere muzikanten de repetitieruimte in weten te lokken om te onderzoeken of er “muziek in zit”. Sjaak speelt destijds in de huisband van het Dortse Jazzpodium, Zorrow, en vraagt Tom, de drummer van die band, om bij deze éénmalige sessie achter de drumkit plaats te nemen. Samen met Sonny, gitarist en tevens buurjongen van Sjaak, spreken zij een aantal nummers af die thuis voorbereid zullen worden. De jeugdige onbevangenheid van Sonny en Tom in combinatie met doorgewinterde ervaring van Sjaak en Chris geeft tijdens deze sessie een goede mix van energie en een solide basis. Voor de toekomstige bandleden smaakt dit naar meer en er wordt besloten een vervolg te geven aan dit avontuur. Na overleg wordt besloten om de band uit te breiden met een toetsenist. Sjaak en Chris kennen een goede toetsenist en zo wordt Kimball gevraagd om de toetsen voor de band ter hand te nemen. Met zijn toetreding valt de puzzel helemaal op zijn plek en is de band compleet.

Aangezien alle leden van Skeftum in Dordrecht wonen, is dit automatisch de thuishaven van de band. De bandnaam verwijst dan ook naar de band’s heimat. Skeftum is oud Dordts dialect en betekend: wegwezen, oprotten, opzouten. Het is geen boodschap maar het bekt wel lekker en klinkt brutaal en is daarmee dus uitermate geschikt als bandnaam voor een Rock’n Roll band

In deze formatie wordt door middel van de vele optredens een solide muzikale eenheid en vriendschap opgebouwd. De band speelt ieder jaar stevast op Big Rivers waar het in 2015 haar debuut ook had. Al in 2016 speelt de band, ter overstaan van een 6000 koppig publiek, voor het eerst op het hoofdpodium tijdens dit festival. In 2017 gaat de complete band op uitnodiging naar Curaçao en speelt daar onder andere in Club 27 en Kokomo Beach Club. In 2018 beleefd de band zijn drukste jaar tot op heren en speelt maar liefst 29 optredens. In 2019 trekt de band deze lijn onverschrokken door met in het bijzonder het optreden op het hoofdpodium in Bibelot samen met de band OMG. Na vijf jaar besluit gitarist Sonny b egin 2020 de band te verlaten. De band neemt afscheid van Sonny in theater De Bakkerheij in Gouda. Na een overleg tussen de overgebleven leden wordt besloten dat ze verder willen met Skeftum en gaat de band op zoek naar een nieuwe gitarist. Na enkele omzwervingen wordt via audities Jiwan gevonden die, ondanks zijn jonge leeftijd, de band omver blaast met zijn energieke en kundige gitaar spel.

Ondanks de best behoorlijke leeftijdsverschillen vind de band elkaar in de muziek maar ook op allerlei andere vlakk en. De band is democratisch en tijdens èn buiten het musiceren wordt er heel veel gelachen. Deze verbondenheid is terug te horen en te zien tijdens de optredens. Skeftum functioneert als een goed geoliede machine en staat als een huis. De muziek swingt, rockt en zweet en het plezier druipt er vanaf.

bandlid Chris

Deze frontman is inmiddels een oud gediende in de muziekwereld die zijn strepen al ruimschoots heeft verdiend met de band Footlose welke wereldberoemd in Schiedam en omstreken is. Met zijn jarenlange ervaring is hij een echte showman die zelfs het lastigste publiek enthousiast weet te krijgen!

bandlid Sjaak

De stereotype bassist met zijn vijf - snaren bas is van stille wateren en diepe gronden. Deze onvermoeibare Sjaak heeft er minstens evenveel jaren op zitten als Chris maar is niet te stoppen. Sjaak heeft zijn sporen in de muziek, net als Chris, ruim verdiend in zijn lange carrière in de band Footlose. Naast de rots in de branding voor Skeftum is hij tevens de bassist van de huisband Sinnerman van het Dortste Jazzpodium.

bandlid Kimball

Toetsenist Kimball draait al heel wat jaren mee in de muziekscene. Hij heeft jaren in de coverband Biggs gespeeld. Toen hij werd gevraagd voor Skeftum speelde hij nog enkele jaren in beide bands. Dit werd op een gegeven moment een te grote belasting op zijn agenda waarna hij uiteindelijk gekozen heeft voor Skeftum!

bandlid Jiwan

De jonge Jiwan is ondanks zijn leeftijd al een zeer begenadigde gitaarvirtuoos. Net klaar met zijn vooropleiding is hij inmiddels gestart aan zijn opleiding met Codarts te Rotterdam. Naast Skeftum heeft hij een band genaamd ShieVahmusic.

bandlid Tom

Als drummer van de band houdt Tom het tempo op de rails. Tom’s muzikale roots liggen in de blues en soul muziek. Hij heeft 10 jaar lang in de bluesrock band Zorrow gespeeld waar hij Sjaak leerde kennen. Tom heeft tijdens zijn loopbaan bij Skeftum ook enkele jaren in de Dordtse band Downtown Decature gespeeld.